Zelf rolluiken plaatsen

Zelf uw rolluiken plaatsen is een voordelige en snelle oplossing voor een goede doe-het-zelver. U leest hier wat erbij komt kijken als u zelf uw rolluiken wilt plaatsen.

Prijzen

Ter bevordering van de isolatie, beveiliging of omdat u meer comfort wilt kunt u rolluiken plaatsen. U kunt rolluiken aanschaffen bij een rolluiken specialist. Een rolluik van 1 meter breed en 1 meter lang kost gemiddeld tussen de € 100 en € 500. De prijs van rolluiken is van verschillende factoren afhankelijk. Zo zijn het formaat en de bediening van groot belang. Bent u benieuwd wat nieuwe rolluiken voor uw woning exact zullen gaan kosten? Vul dan hierboven uw postcode in en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van rolluiken specialisten in uw regio.

Zelf rolluiken plaatsen

U kunt ervoor kiezen om de bestelde rolluiken zelf te plaatsen. Dit scheelt in kosten en als u een goede doe-het-zelver bent, is het geen tijdrovende klus. Er zijn verschillende aspecten waar u op kunt letten als u een rolluik gaat plaatsen. Hieronder vindt u een stappenplan dat u kunt gebruiken:

 • Benodigdheden
 • Voorbereiding
 • Plaatsingsmogelijkheden
 • Op maat maken
 • Bevestiging en afronding
 • Controle

Benodigdheden

Tijdens het plaatsen van een rolluik zijn er een aantal materialen die u kunt gebruiken. Deze benodigdheden kunt u voorafgaand aan de klus klaarleggen, om niet in een later stadium in de problemen te komen:

 • Meetlint
 • Waterpas
 • Metaalzaag
 • Boormachine/schroefmachine
 • Schroevendraaiers
 • Potlood/pen
 • Winkelhaak
 • Basiskennis op het gebied van klussen

Voorbereiding

Als u alle benodigdheden heeft verzameld is een goede voorbereiding het halve werk. Begin allereerst met het opmeten van uw kozijnen, zodat u weet wat de afmetingen van uw rolluiken moeten worden. Hierbij is het belangrijk dat u de breedte, hoogte en diepte opmeet. Voor de snelste plaatsing is het handig als u vooraf weet welk type rolluik u heeft gekozen. Bij een ingebouwde kast moet u namelijk ook nog rekening houden met de hoogte van de kast.

Plaatsingsmogelijkheden

Na de voorbereidingen kunt u kijken welke plaatsingswijze voor uw rolluiken en kozijnen het meest geschikt zijn. Er zijn drie mogelijkheden waar u uit kunt kiezen:

 • In het kozijn, op gelijke hoogte met de gevel
 • In het kozijn, achter of uitspringend tegenover de muur
 • Aangebracht op de gevel

De verschillende plaatsingsmogelijkheden geven alle drie een ander beeld aan uw woning, wij adviseren u dus om goed na te denken over de gewenste plaatsingswijze.

Op maat maken

Het op maat maken van uw rolluiken is precisiewerk. Allereerst kunt u de rolluikkast op maat zagen voor uw kozijnen. Als u aluminium latjes in uw rolluiken heeft kunt u hier een metaalzaag voor gebruiken. Zorg dat alle onderdelen, zoals de geleiders, latjes en de kast op de juiste maat gezaagd worden. Als u in de lengte wat ruimte over heeft kunt u een aantal latjes verwijderen en aan de onderkant de geleiders inkorten.

Bevestiging en afronding

Nadat uw rolluiken op de juiste maat gezaagd zijn, kunt u de geleiders aan de muur bevestigen op de plaatsingswijze die u vooraf gekozen heeft. Zorg dat de kast en de geleiders aan elkaar worden bevestigd voordat u deze op de muur monteert. Hierna kunt u het rolluik in het kozijn plaatsen. Mocht dit niet direct lukken dan kun u de latjes uit het rolluik halen, om zo meer grip te hebben op de geleiders. Uiteindelijk kunt u de latjes bevestigen en is uw rolluik geplaatst. Voor de plaatsing van de bediening kunt u de gebruiksaanwijzingen volgen die bij uw apparatuur horen.

Controle

Als het rolluik in uw kozijn is bevestigd, kunt u de werking van het rolluik controleren door het op juiste wijze te gebruiken. Sluit de kast en test daarna of het rolluik op de juiste wijze opent en sluit. Eventuele haperingen kunt u dan direct opmerken en verhelpen.

Schakel een rolluiken specialist in

Twijfelt u na het lezen van dit artikel aan uw eigen kundigheid of wilt u verzekerd zijn van goed geplaatste rolluiken, dan adviseren wij u om een specialist in te schakelen. U kunt hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken van rolluiken specialisten in uw regio. Hiermee bespaart u tot wel 40% op de aanschaf van uw rolluiken.